Kroonwiel afgesteld achteras Volvo Amazon

2015-12-29 15.26.37 2015-12-29 16.58.00Gisteren zijn mijn vader en ik verder gegaan met het afstellen. Het pignonwiel bleek voor een perfecte afdruk nog iets verder van het kroonwiel geplaatst te moeten worden. Voor de beeldvorming, een shim-ring van 0,05 mm bleek hiervoor voldoende te zijn. Dit schetst de beeldvorming hoe precies dit afstellen komt. Uiteindelijk is de perfecte afdruk gevonden door het pignon en kroonwiel goed op elkaar af te stellen. Vervolgens konden de tijdelijke test-lagers verwijderd worden van het sperdifferentieel, en konden de nieuwe lagers geperst worden. Alle bouten zijn op het juiste moment aangedraaid waarna wederom de afdruk op het kroonwiel bekeken is.De afdruk is nu keurig!

Inmiddels is de achteras onder de Amazon geplaatst. Enkel de remmen dienen nog ontlucht te worden en de cardanas dient nog geplaatst te worden. Een klusje voor aankomend weekend. Ik ben erg benieuwd naar de eerste testrit. Hopelijk is alles inderdaad zo goed als waar ik van uit ga op basis van de tand afdrukken en nieuwe lagers.

Aanvulling:
Ik ontving de vraag naar aanvullende foto’s waar een tandwielafdruk een verkeerd beeld gaf. Daar heb ik niet zo veel foto’s van. Zie hieronder een voorbeeld. Kijkend naar de aftekening op de gele pasta, is op te merken dat de tanden voornamelijk aan de binnenzijde (zogenaamd ‘Toe’) aangrijpen. Dit op zowel de coast als drive zijde. In dit geval stond het pignon te dichtbij het kroonwiel. Door een shim aanpassing van 0,2 mm werd het beeld aanzienlijk beter.
2015-12-27 21.33.02 2015-12-27 21.33.25

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaande afbeelding staat in de Eaton Truetrac manual.

Schermafbeelding 2015-12-30 om 21.28.36

Dit bericht is geplaatst in Volvo Amazon 1967 met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

8 Responses to Kroonwiel afgesteld achteras Volvo Amazon

 1. Dick schreef:

  Ben reuze benieuwd Boele wat de achteras gaat doen. Zingen of niet. Bedankt in ieder geval voor je instructie. Ik moet dezelfde gang nog een keer maken.

 2. Jeroen schreef:

  Mooi artikel weer, maar kun je de verkeerde/juiste afdruk misschien illustreren met enkele afbeeldingen?

 3. Arno schreef:

  Boele, al mee gereden? Verschil?

 4. Peter schreef:

  Hallo Boele,
  Volgens het werkplaats handboek heb je om de Pignon af te stellen volvo tool svo 2393 nodig,hoe heb je dat opgelost?

  • Boele schreef:

   Hoi Peter, ik ken deze tool niet en kan niet zo snel een grafische weergave vinden. Welk onderdeel van het stappenplan bedoel je?

   • peter schreef:

    Het afstellen van de pignon t.o.v. het kroonwiel, hiervoor moet je een afstandtool hebben bestaande uit twee delen een deel plaats je op de pignon en een deel in plaats van de “differentiel carrier”

Geef een reactie